tiistai 20. joulukuuta 2011


Jouluinen imelälimppu

Tämä ohje on mukaelmani Gummeruksen klassikon, Maija keittää kotona, imelälimpusta. Leipä on joulumme herkku, hyvin säilyvä ruokaleipä, josta saa terävällä veitsellä leikaten ihania ohuita limpunsiivuja.


Tässä 2-3 leivän ohje:

Varaa aikaa: Reilu kolme tuntia: 15 min (taikinan teko), n. 1 h (kohotus), 10 min (leivonta), n. 1h (leipien kohotus), 1 h (paistaminen)

Raaka-aineet:
leivät
1,5 dl          siirappia
0,5 rkl         kuminan siemeniä
0,5 l            kirnupiimää
60g             hiivaa
0,5 rkl         suolaa
0,5 kg         ruisjauhoja
300 -350g  vehnäjauhoja
 voitelu:
1dl             kuumaa vettä
1dl             siirappia

Työvaiheet:
1.   Jauha kumina morttelissa
2.   Mittaa siirappi ja kumina kattilaan. Anna siirapin kiehahtaa.
3.   Kaada seos piimän sekaan.
4.   Lisää hiiva ja suola
5.   Mittaa jauhot ja vaivaa ne taikinan sekaan.
6.   Alusta taikina huolellisesti.
7.   Nostata liinan alla kaksin kertaiseksi.
8.   Jauhota työpöytä kevyesti ja kumoa taikina sille. Jaa taikinasta 2-3 leipää. Pöyrittele reippain ottein
      leivistä haluamasi muotoisia. Pyri saamaan tasainen leivän pinta.
9.   Nosta leivät kohoamaan leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota noin tunti.
10. Laita uuni lämpeämään 180 celsiusasteeseen.
11. Paista  leipiä noin tunti uunin alaosassa / keskivaiheilla ja voitele noin 3 kertaa paiston kuluessa leivät
      siirappivedellä.
12. Voitele valmiiden leipien pinnat vielä kerran siirappivedellä. Kypsät leivät jäähdytetään leivin liinan ja
      huovan alla. Leipä on parasta tarjottavasti vasta vuorokauden leipomisesta ja se säilyy hyvin useita
      päiviä. Leipä sopii myös pakastettavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti