perjantai 16. joulukuuta 2011

Juuresta leiväksi

Kun juuri on kuplinut ja tekeytynyt aikansa on taikinan valmistamisen aika.

Mikäli annoit juuren tekeytyä alle 6 tuntia suosittelen lisäämään juuren sekaan seuraavan seoksen:

1/2 dl vettä
5g tuorehiivaa
ruokalusikallinen sokeria tai siirappia

Jos juuri on erittäin hapanta ja kuohuvaa ei lisähiivaa tarvita.

Valmista leivän taikina mielellään monitoimikoneella. Näin saat parhaimman sitkon aikaiseksi.

Taikina 
Vaihe 1


2,5 dl nesteeseen valmistettu juuri
3-5 dl vehnäjauhoja

Jauhojen määrä riippu paljon niiden jauhatuksesta. Leipäjauhoja tarvitset vähemmän kuin tavallisia vehnäjauhoja. Tarkoitus on saada oikea määrä jauhoja heti alku vaiheessa taikinaan.

Kun jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa oikean sitkon saavuttamiseksi, hitaasti ja rauhallisesti 10 minuuttia.

Vaihe 2

Lisää 1tl suolaa

Vaivaa suola taikinan sekaan nopeasti ja viimeistele taikinan rakenne vaivaamalla sitä nopealla vauhdilla 5 minuuttia. Ole tarkka ajan kanssa, sillä liian pitkä vaivaaminen suolan kanssa rikkoo leivästäsi sitkon.

Taikina on valmista kohotettavaksi.

Jos haluat voit nostattaa taikinan  leivinpaperilla vuoratuissa leipävuoissa. Tällöin leipätaikina saa jäädä löysemmäksi.

Mikäli tavoittelet perinteistä rapekuorista maalaisleipää, kumoa taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan. Sulje astia tiukasti ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jos kannellista asitaa ei löydy laita taikina muovikulhoon ja suljekulhon suu tiukasti tuorekelmulla.

Taikinan työstäminen


Kumoa kohonnut taikina jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina tarvittaessa leipien kokoisiin osiin. Painele leiväksi leivottava taikinanpala levyksi. Kuvittele jakavasi taikina kolmeen pystysarakkeeseen ja taivuta reunimmaiset sarakkeet keskimmäisen päälle. Näin syntyy leivän malli.

Nosta leipä jauhoitetun leivinliinan päälle kohoamaan, taitteen reuna liinaa vasten. Voit tukea liinaa reunoilta saadaksesi ohjattua leivän kohoamista oikeaan malliin (esimerkiksi patongit).

Kohota leipä liinan alla. Lämmitä uuni 250 celsiusasteeseen. Voit myös lämmittää paistopellin tai paistookiven uunissa mukana.

Paistaminen

Kun leipä on kohonnut kumoa se erittäin varovasti liinalta paistopellille (muista leivinpaperi) tai paistokivelle. Sivele isolla pullasudilla ylimääräiset jauhot leivän pinnalta. Nosta leipä uuniin ja laske uunin lämpötilaa 180-200 celsiusasteeseen. Avaa noin 15 minuuttia paistetttuasi uunin luukua ja anna paistuvalle leivälle ilmaa ja pirskota vaikka hieman vettä uuniin suihkepullolla. Anna leivän paistua kauniin ruskeaksi.

Kypsän leivän tunnistat kopuattamalla leipää pohjasta. Leipä kumisee kauniisti.

Kiedo valmis leipä leivinliinaan ja anna sen tekeytyä leikattavaksi ainakin puolen tunnin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti