Saaristolaisleipäset
Perheemme on
ihastunut saaristolaisleivän makuun. Jo vuosia olen leiponut vuokaleipänä
perinteistä saaristolaisleipää netistä löytyvän Nauvon limpun ohjeella. Toisinaan ostoskärryyni on kauppareissulla
päätynyt saaristolaisleipäsämpylöitä. Ne
ovat olleet mukava vaihtelu perinteiseen ruisleipien valikoimaan. Ajatuksiini
onkin tullut viime viikkoina lähteä soveltamaan perinteistä ohjettani ja
muokata sitä leivottavammaksi.
Perjantaina
töiden jälkeen aikani oli tullut: jääkaappiin oli unohtunut litra piimää. Tästä
yli viikon vanhasta piimästä (näytti edelleen rakenteeltaan hyvältä) lähdin
työstämään kokeiluani, joka ilokseni onnistui paremmin kuin arvasinkaan. Näin kaikki sujui:
Perjantai-ilta:
Juuri
1 l piimää
1 l ruisjauhoja
40g tuorehiivaa
(liuotettuna 1dl lämmintä vettä)
2-4 dl maitoa
Sekoita piimä, jauhot ja hiivan ja
vedenseos. Oletettavasti seoksesta tulee hyvin jähmeä ja taikinamainen. Lisää
joukkoon vähitellen maitoa kunnes seos on isolla lusikalla pyöriteltävissä
olevaa notkeaa puuroa.
Peitä taikinakulho tiiviisti
tuorekelmulla ja jätä juuri tekeytymään 10-24h. Voit myös tehdä juuren alun
alkaen kannelliseen vähintään viiden litran vetoiseen astiaan. Itse leivoin
leipäset jo lauantaina aamupäivällä.
Lauantaiaamu:
Taikina
ja leipominen
Juuren sekaan lisätään alla olevassa
järjestyksessä
2 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
max 1 kg hiivaleipäjauhoja
(tavalliset vehnäjauhotkin sopivat)
Jauhojen lisäämisessä tulee kuunnella
käsituntumaa. Jätä taikina niin löysäksi kuin kykenet. Sen täytyy kuitenkin
hieman sitkostua vaivatessa, eli siihen tulee jonkin verran kimmoisuutta.
Taikina on tahmeaa ja tarttuu erittäin helposti käsiin. Lopuksi peittele taikina
ohuella jauhokerroksella, voit käyttää tähän myös ruisjauhoja.
Kohota taikina rauhassa
kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225 ◦C lämpötilaan. Voit myös lämmittää
pellit.
Leivo taikina nostelemalla lusikalla
sämpylän kokoisia palasia taikinasta leivinpaperille. Painele leipäset ennen
kohotusta jauhotetulla kämmenellä
litteiksi. Kohota ainakin 30 minuuttia.
Voitele siirappivedellä ennen
paistamista. Paista päältä ja pohjalta rapeiksi.
Annoksesta tuli ainakin viisi pellillistä leipäsiä, joten vein lämpimäisiä sukulaisilleni. Sisareni antaman palautteen mukaan leivät olivat parasta, mitä olen tehnyt. Kuulemma aina on hyvää, mutta nyt erityisen :) ja isällekin maistui ensi maistelulla ainakin neljä leipästä!
Nämä leivät tosiaan olivat super-hyviä! Seuraavan erän voi suosiolla tehdä vähän suuremmaksi, jotta niistä riittää myös satakuntaan kotiinviemisiä. (nimim. laiska leipäleipuri, joka ymmärtää hyvän päälle)
VastaaPoista