tiistai 24. tammikuuta 2012


Saaristolaisleipäset




Perheemme on ihastunut saaristolaisleivän makuun. Jo vuosia olen leiponut vuokaleipänä perinteistä saaristolaisleipää netistä löytyvän Nauvon limpun ohjeella. Toisinaan ostoskärryyni on kauppareissulla päätynyt saaristolaisleipäsämpylöitä.  Ne ovat olleet mukava vaihtelu perinteiseen ruisleipien valikoimaan. Ajatuksiini onkin tullut viime viikkoina lähteä soveltamaan perinteistä ohjettani ja muokata sitä leivottavammaksi.

Perjantaina töiden jälkeen aikani oli tullut: jääkaappiin oli unohtunut litra piimää. Tästä yli viikon vanhasta piimästä (näytti edelleen rakenteeltaan hyvältä) lähdin työstämään kokeiluani, joka ilokseni onnistui paremmin kuin arvasinkaan.  Näin kaikki sujui:

Perjantai-ilta:

Juuri
1 l                  piimää
1 l                  ruisjauhoja
40g               tuorehiivaa (liuotettuna 1dl lämmintä vettä)
2-4 dl            maitoa

Sekoita piimä, jauhot ja hiivan ja vedenseos. Oletettavasti seoksesta tulee hyvin jähmeä ja taikinamainen. Lisää joukkoon vähitellen maitoa kunnes seos on isolla lusikalla pyöriteltävissä olevaa notkeaa puuroa.

Peitä taikinakulho tiiviisti tuorekelmulla ja jätä juuri tekeytymään 10-24h. Voit myös tehdä juuren alun alkaen kannelliseen vähintään viiden litran vetoiseen astiaan. Itse leivoin leipäset jo lauantaina aamupäivällä.

Lauantaiaamu:

Taikina ja leipominen

Juuren sekaan lisätään alla olevassa järjestyksessä

2 dl                siirappia
3 dl                vehnäleseitä
max 1 kg       hiivaleipäjauhoja (tavalliset vehnäjauhotkin sopivat)

Jauhojen lisäämisessä tulee kuunnella käsituntumaa. Jätä taikina niin löysäksi kuin kykenet. Sen täytyy kuitenkin hieman sitkostua vaivatessa, eli siihen tulee jonkin verran kimmoisuutta. Taikina on tahmeaa ja tarttuu erittäin helposti käsiin. Lopuksi peittele taikina ohuella jauhokerroksella, voit käyttää tähän myös ruisjauhoja.

Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225 C lämpötilaan. Voit myös lämmittää pellit.

Leivo taikina nostelemalla lusikalla sämpylän kokoisia palasia taikinasta leivinpaperille. Painele leipäset ennen kohotusta  jauhotetulla kämmenellä litteiksi. Kohota ainakin 30 minuuttia.  Voitele siirappivedellä  ennen paistamista. Paista päältä ja pohjalta rapeiksi.


Annoksesta tuli ainakin viisi pellillistä leipäsiä, joten vein lämpimäisiä sukulaisilleni. Sisareni antaman palautteen mukaan leivät olivat parasta, mitä olen tehnyt. Kuulemma aina on hyvää, mutta nyt erityisen :) ja isällekin maistui ensi maistelulla ainakin neljä leipästä!


1 kommentti:

  1. Nämä leivät tosiaan olivat super-hyviä! Seuraavan erän voi suosiolla tehdä vähän suuremmaksi, jotta niistä riittää myös satakuntaan kotiinviemisiä. (nimim. laiska leipäleipuri, joka ymmärtää hyvän päälle)

    VastaaPoista